HTML

Társbérlő

Nem csak a szobát, de mások rigolyáit is fizetem.

Friss topikok

  • .nyád: A lakótásam aki "szuperintelligensnek" vallja magát. Na már most ha én elkezdenék mesélni a dlogai... (2009.03.12. 11:24) Vécépapír
  • Fluent: @a\' ördög: Nagyon besült, ja. (2009.03.08. 22:02) Bűz
  • ifj. Farkas Gyula: @a\' ördög: Kedves Kommentelő! Patinás intézménynek tartom a József Nádor Egyetemet, bár nem mond... (2009.02.25. 07:14) Termosztát
  • zeneigéniusz: Miért ne rövidíthetnénk a négyzetmétert nm-nek? Az MTV talán csak a Magyar TV-t jelenti? Hát nem, ... (2009.02.22. 16:17) Szép kilátások
  • pecsabi (törölt): Szia érdekel még albérelt? ha igen írj: pecsabi@gmail.com üdv pecsabi (2009.02.21. 18:03) Parapéntek, albérletkeresés

Linkblog

Archívum

Fizikából erős négyes

2009.02.19. 09:35 St. Mártír

Mindig is utáltam a gimiben a fizikát. Férfi létemre szinte mindig kettessel kullogtam haza. Sokkal többre tartanám, ha az emszervé meg a műnull helyett praktikus fizikát tanítottak volna. Talán akkor nem lenne ennyi életképtelen analfabéta. 

Az albérlet egyik legfájóbb pontja a rezsi. Ha bejön egy 40ezres gázszámla, akkor összeül a válságstáb, hogy mégis hogy a francba oldjuk meg a helyzetet. Persze nincs mit tenni, ki kell fizetni. Sokat spórolhatnánk a rezsin, de létező fizikai világkép nélkül nehéz. Már a számát se tudom, hány nőnek magyaráztam a tűzhely mellett állva, hogy a víz száz fokon forr, és attól kezdve kanyi, hiába rak máglyát a levese alá, akkor is csak száz fokos lesz a víz. Marad az idegeskedés, és a gázláng sunyiban csavargatása. 

Az sem költségcsökkentő megoldás, hogy a fűtést egész napra rajta hagyjuk "duruzsolni". A kazán és a konvektor is zabálja a gázt, ha egész nap zakatol. Ezt persze rohadt nehéz olyasvalakinek elmagyarázni, akinek apu-anyu jól tejel otthonról, mindig megtámogatják kessel. Kegyetlen idegesítőek tudnak lenni azok a latórsak is, akik számára a fürdést a teleengedett kád jelenti. A zuhanyzással szépen lehet spórolni. 

Az egyik kedvenc témám a penész. Szinte minden új albérletben egy külön lakóközösség fogadott a fürdőben. A mi a legdühítőbb, hogy ez a mérgező szar a többieket szinte sosem zavarta. Legfeljebb néha benyögte valamelyik okostojás, hogy "húha, ezt majd ki kell festenünk". Abból ti nem esztek, hogy majd finanszírozom a lakásfelújítást is! Néhány hét intenzív szellőztetés, szárazon tartás bőven elég ahhoz, hogy a legvadabb penész is leperegjen. Komoly harcokat hívhatunk a lakótársakkal, akik a gőzfürdő után rendre becsukják a fürdő ajtaját, mert szerintük az úgy a jó. Ezeket általában szép szóval is lehetetlen megnevelni. Igazából minimális gondolkodással tízezreket lehet spórolni a rezsin, de mit várhatunk egy olyan generációtól, akik inkább becsattintják az ezerWattos mikrót naponta nyolcszor, csak ne kelljen két percet se eltölteni a konyhában...

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsberlo.blog.hu/api/trackback/id/tr4946327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fluent 2009.02.19. 14:46:54

Szarrágás 1000-rel?

cockney 2009.02.21. 14:51:48

zuhanyozz le egyszer bedugott dugóval, rájönnél hogy nem takarékosabb. persze más kérdés, hogy a kádfürdőnek mi köze a tisztálkodáshoz? néha én is kiáztatom magam kicsit de utána muszáj lezuhanyozni is. ellenben egyes párkapcsolatban élő ismerősem többnyire egymás fürdővizét használják, na ez a sugárban hányás...

Cornucopia 2009.02.21. 15:59:14

@cockney: hány literes a kád? ezen és azon múllik hogy mennyi ideig engeded a vizet zuhanyozás közben...

scv 2009.02.21. 15:59:20

@cockney:
Persze van az a fajta aki a vízsugárral szereti masszíroztatni a bőrét a mindenféle hidromasszázsas kabinokban. Alapból viszont sokkal takarékosabb a zuhanyozás. Meg amíg bekened magad tusfürdővel/szappannal addig is el tudod zárni.

Gabesz84 2009.02.21. 16:16:08

"de mit várhatunk egy olyan generációtól, akik inkább becsattintják az ezerWattos mikrót naponta nyolcszor, csak ne kelljen két percet se eltölteni a konyhában..."

azert az az 1000W-os mikro gazdasagosabb ha melegiteni kell a kajat mint tuzhelyen... plane manapsag, amikor villanytuzhely mindenhol a meno (nem az indukcios, mer az draga)

zyron 2009.02.21. 16:28:09

Ez a lakásfelújítós dolog, amúgy lakásátadáskor tud vicces lenni. Az előző hely, ahol laktunk (első albérlet) igen jó kis kéró volt, amikor megnéztük, akkor elmondta a közvetítő csajszi, hogy nem is baj, hogy csak egy hónap múlva költözünk, mert akkor megcsináltatja még ezt meg azt az ingatlankezelő (nem főbérlő, aki nyakunkra jár, hanem egy néni, akihez mentünk fizetni havonta; ő egyszer nem jött be a lakásba másfél év alatt).

Ezzel nem is volt gond, megcsináltattak mindent, viszont 1 hétig vakartuk a vízkövet, meg a port. Utánna örültünk, mert csillogott a lakás, ami amúgyis igényesen nézett ki, csak nem laktak benne egy évig előttünk.

Mikor kiköltöztünk és át akartuk adni a lakást, a néni kijelentette, hogy nem veszi át a lakást, mert nincsen rendesen kitakarítva. (2 hónapig nem laktunk már benne, mert nyár volt, csak néha ott aludtunk bulik után, amikor éppen fenn voltunk pesten.)
Szabályosan képen röhögtük, hogy ez kb. egy felmosás, meg egy portörlés, amit meg kell csinálni havonta, ha nem lakik benne senki, akkor is. Majdnem kiszámlázott nekünk 10 ezer Ft-ot takarításért.

A zuhanyzós témához annyi, hogy míg egy kád teleengedése legalább 2-300 liter víz (mérd le, számold ki), addig a zuhanyzást meg lehet oldani 50-100 liter vízből, és akkor sokat mondok. Csak mérd le mondjuk, hogy meddig tart teleengedni a kádat, és ezzel szemben egy gyors zuhanyzás alkalmával meddig folyatod a vizet. Egy takarékos zuhanyzás során benedvesíted magad, bedörzsölöd magad a tusfürdővel, lemosod magadról (és a végén kimosod azt a k*rva zuhanytálat / kádat magad után). Ez még szőrösebb embereknél sem lehet több 3-4 percnyi vízfolyatásnál. Persze ha nekiállsz vellnesszelni, és folyatod magadra a melegvizet 8-10 percig, akkor nyilván nem takarékoskodtál semmit.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.02.21. 17:42:30

Kedves Posztíró!

A mai fizikaoktatás tényleg elkeserítő, de azért ne kárhoztasd, kérlek, a műnullt és a többit. Szeréntem elég borzasztó már az is, hogy az ember efféle graffitiket lát az utcán, mint pl.: E = mc. Mekkora bárdolatlanság!

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának IV. éves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon kredites képzésben
süti beállítások módosítása